Lody czekoladowo-kokosowe

DSC_0024

Jakim cudem jesz lody, skoro nie jesz cukru? Klasyczne pytanie. Owszem, sklepowe lody przepełnione są cukrem, ale te, które przygotowujemy sami są zdrowe, DIETETYCZNE
i bez białego cukru ;)

Jak je zrobić? Pędzę z przepisem!

 

Potrzebujesz:

- 250g serka homogenizowanego

- 50 ml mleka

- 2 jajka (2 białka i 1 żółtko)

- 2 łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu ( #wedel)

- aromat czekoladowy (taki, który nie ma w składzie cukru)

- aromat kokosowy (taki, który nie ma w składzie cukru)

- 2 łyżki erytrytolu

 

Przygotowanie:

  1. W misce plastikowej umieść dwa białka i ubij je na sztywną pianę z 1 łyżką erytrytolu.
  2. W małym blenderze umieść 200g serka homogenizowanego, 50 ml mleka, 1 żółtko, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżkę  erytrytolu i po 5-6 kropli aromatów. Zblenduj na gładką masę.
  3. Połącz ubite białko z resztą produktów i DELIKATNIE wymieszaj łyżką.
  4. Przełóż do pojemnika i wsadź do zamrażarki. Lody potrzebują około 4h na to, żeby przyjąć odpowiednią konsystencję.
  5. NAJWAŻNIEJSZY PUNKT! Postaraj się co 40-50 minut wymieszać lody łyżką, żeby nie zrobiła się z nich skała :)

 DSC_0024

To jedna z propozycji podania. Możesz dodać do lodów inne aromaty (jest ich około 60 różnych), owoce, lub budyń bez cukru. Też wyjdą super.

Kombinuj i szukaj pomysłów na gorące dni.

 

Smacznego życzę,

Do zobaczenia przy kolejnym przepisie! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>